buteleczki z oliwą

Oliwa Extra Virgin a odchudzanie

Jednym z najczęściej polecanych przez dietetyków produktów jest oliwa z oliwek, a to nie bez powodu. Jest to bardzo zdrowy tłuszcz, który posiada szereg właściwości, które pozytywnie wpływają na zdrowie, a także na zrzucenie nadprogramowych kilogramów.

Spożywanie oliwy zamiast innych tłuszczów zdecydowanie przekłada się na zmniejszenie obwodu talii.  Przyspiesza przemianę materii i nasila spalanie kwasów tłuszczowych. Ważna jest nie tylko ilość spożywanego produktu, ale także jego jakość. Najlepszą o wysokiej jakości oliwą jest Extra Virgin, jest to olej uzyskany z pierwszego tłoczenia, jest filtrowana, nierafinowana i nieoczyszczona, dzięki czemu zachowuje swoje odżywcze właściwości. Po zastąpieniu śmietany oliwą z oliwek, w krótkim czasie widać już efekty. Właściwości termogenne są największą zaletą oliwy z oliwek.

Wcześniej warto wyjaśnić co to właściwie jest ta termogeneza, a więc  jest to termin używany przez dietetyków, a oznacza wytwarzanie ciepła przez organizm, by utrzymać stałą temperaturę. Termogeneza związana jest z wysiłkiem fizycznym i metabolizmem, dlatego spożywanie produktów o właściwościach termogennych powoduje spadek masy ciała. Po każdym posiłku organizm podnosi temperaturę ciała, co wiąże się ze zwiększonym użyciem energii i spalaniem tłuszczu. Wysoka termogeneza związana jest z konsumpcją białka, dlatego dietetycy układają specjalne menu z odpowiednimi ilościami tego składnika, dzięki czemu wydatkowanie energii zwiększa się i tracimy zbędne kilogramy. Otyłość jest groźna nie tylko u kobiet, ale także u mężczyzn i stanowi poważne zagrożenie zdrowia. Związki fenolowe zawarte w oliwie pełnią ważną rolę, ponieważ to im przypisuje się właściwości termogenne.

Warto dodać, że te potrzebne związki zawarte są tylko w oliwie nierafinowanej, z pierwszego tłoczenia, dlatego taka właśnie oliwa zalecana jest osobom dbającym o dietę i chcącym schudnąć. Wybierając dla siebie ten tłuszcz należy uważnie czytać etykiety, by się nie pomylić. Jeśli szukamy oryginalnych oliw, warto odwiedzić https://advancedfood.pl/oliwa-z-oliwek, gdzie znajdziemy najszlachetniejsze oliwy z Portugalii, Grecji i Hiszpanii, które uznawane są przez wielu koneserów za najlepsze dostępne na rynku.

Spożywając oliwę z oliwek dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a zawiera ich naprawdę sporo. Dobrej jakości oliwa z oliwek korzystnie wpływa na procesy trawienne, zapobiegając wzdęciom. Jest polecana osobom mającym problemy z układem krwionośnym, a to widać już na pierwszy rzut oka patrząc na Greków.

Dieta śródziemnomorska opiera się na stosowaniu oliwy z oliwek, mieszkańcy Grecji przywiązują dużą uwagę do żywności i dbają o to, by spożywać produkty wartościowe. Choroby układu krwionośnego i serca nie dotykają ich tak często jak to bywa u Polaków, a to wszystko dzięki spożywaniu oliwy. Ten drogocenny olej ma bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Zawiera 70% kwasu oleinowego, a jemu przypisuje się działanie antynowotworowe, a także przeciwzapalne. Około 25% stanowią kwasy nienasycone, czyli Omega-3 i Omega-6. Olej zawiera witaminy E i K oraz przeciwutleniacze, ma także właściwości antybakteryjne, które pomagają w leczeniu wielu schorzeń.

patelnia z oliwą
Smażenie na oliwie z oliwek

Oliwa z oliwek powinna na stałe zagościć w menu osób dbających o zdrowie i chcących zrzucić kilogramy, wpływa korzystnie na przemianę materii, dzięki czemu przyrost masy ciała jest zahamowany, a nawet powoduje jego spadek.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *